a

Kuraklık desteği açıklandı

2021 yılında kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek açıklandı. Yüzde 30 verim kaybına dönüm başı 30 TL, yüzde 50 verim kaybına 50 TL ödenecek.

2021 yılında kuraklıktan etkilenen çiftçilere destek açıklandı. Yüzde 30 verim kaybına dönüm başı 30 TL, yüzde 50 verim kaybına 50 TL ödenecek. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bu destek taban gübresini bile karşılamaz” diyerek tepki gösterdi.

Hükümet kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan çiftçilere destek açıkladı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şöyle denildi:

2021 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olarak kuru şartlarda hububat ve baklagil üretimi yapan ve iklimsel faktörlere bağlı olarak gerçekleşen yetersiz yağış nedeniyle Bakanlıkça belirlenen tarım havzalarında yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere, bir defaya mahsus olmak üzere destekleme ödemesi yapılacak. Verim kaybı oranı yüzde 30-39 olan çiftçilere dönüm başına 30 TL verilecek. Ürününün yarısını kaybeden çiftçiye ödenecek rakam dönüm başına 50 TL olacak. Ürününün tamamını kaybeden çiftçi ise 100 TL ile yetinecek.

Ekran Alintisi

Açıklanan desteğe ilk tepki Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’dan geldi. Doğru, “Yağışların yetersiz olması nedeniyle hububat ve baklagillerdeki verim kaybının telafisi için açıklanan bu destek üreticinin harcamış olduğu sadece taban gübresi masrafını bile karşılayamaz” dedi.

Başkan Doğru, “Kuraklık sebebiyle ürününün tamamı kuruyan bir üreticiye dekara 100 TL ödenecek. Bu para ile yeni sezonda buğday ekmek isteyen bir üreticimiz dekara 20-25 kg kullanması gereken ve şu anda fiyatı 6.10 TL/Kg olan DAP gübresini bile alamaz” diye konuştu.

“Kuraklıktan etkilenen çiftçimize üretime devam edebilmesi ve gelecek yıl ülkemizin hububat açığıyla karşılaşmaması için bizim önerimiz nakdi yardım yerine Tarım Kooperatifleri aracılığıyla, TİGEM tarafından üretilen tohumluk buğday veya arpa ve direkt Kooperatif tarafından ithal edilecek taban gübresi verilmesi şeklinde olmalıydı.

Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilen tüm tarımsal desteklerin etki analizi, çiftçi temsilcilerinin de görüşü alınarak yapılırsa hem tarımsal üretime katkısı, hem de devlete olan maliyeti daha kontrol altına alınmış olacaktır.”

18 6 16 4 4 24
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku
Ramazan kanbur
Ramazan kanbur
2 yıl önce

Gübre fiyatlari düşürülsün biz dekara 50 liraya 100 liraya muhtaç değiliz

Mustafa
Mustafa
2 yıl önce

Hani bizim Zirat odaları niye çiftçinin hakkını savunuyor paraya gelince çiftçiden zorla alıyor neymiş aidad bana ne yapıyorki alıyor taban gübre 7000 TL olmuş tohom 6000tl nere yetecek reis 100tl demişti niye çark ettiler

Hasan akca
Hasan akca
2 yıl önce

Kiracdaki zeytin ağaclari kuruyor zeytine des tek yokmuy

Yıldırım Ülger
Yıldırım Ülger
2 yıl önce

Bu para çiftciye az hiç bir işini görmez

RAFET YAĞAR yozgat
RAFET YAĞAR yozgat
2 yıl önce

2020 yıl gübre 18 46 dap 2400 2021 aynı gübre 7000 çifçi dilenci değil girdileri düşürün

Sinan akyurt
Sinan akyurt
2 yıl önce

Hani çiftçi nin bankaya olan borcu ertelenecekti çiftçi şimdi hayvanina saman yemmi alsın yoksa bankaya mi ödesin

Sıradaki haber:

5 ilde elektrik ödemeleri 3 ay ertelendi

HIZLI YORUM YAP

18 6 16 4 4 24

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x