02 Haziran 2023 Cuma
Geçen yıl bayramda 2.5 milyon civarında küçükbaş hayvanın satın alındığını belirten Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, büyükbaş hayvan fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu bayramda da yine küçükbaş hayvana talep olacağını söyledi.
Çelik, bu yıl kurbanlık fiyatlarının 5 bin 500 TL ile 8 bin 500 lira arasında değişeceğini açıkladı.
Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının bu seviyelerde olması halinde asgari ücretli bir ailenin kurban kesebilmesi için maaşını kurbana yatırması gerekiyor. Emeklilerin 7 bin 500 liralık maaşla kurban kesme imkanı ise bu bayramda kalmadı.
TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, kurbanlıklarını satmak isteyen yetiştiricilerin belediyelerin belirlediği kurban satış yerlerine yüksek tutarlarda kira bedeli ödemek zorunda kaldığını bunun da yetiştiricilere ağır yük getirdiğini söyledi.
Bazı belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışı gereği kurban satış yerlerini ücretsiz tahsis ettiklerine işaret eden Çelik, tüm belediyelere kurban satış yerlerindeki kiraları kaldırmaları çağrısında bulundu.
1 Haziran Dünya Süt Günü’nde açıklamalarda bulunun Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun; üretimin devamlılığı için tedbirler alınması ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade ettiler.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yazılı açıklamasında, “Süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, yetiştiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalıdır” dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yazılı açıklamasında üreticileri küstürmeden üretimin devamlılığının sağlanması gerektiğini ifade ederken, “Bunun için süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatları kontrol altına alınmalı, yetiştiriciye makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temin etmenin yolu bulunmalıdır. Süt fiyatının sahada üretici ile sanayici arasında belirlenmesine devam edilmelidir” dedi.
SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun ise sektörde yüksek fiyat artışlarının yaşandığı bu dönemde çiğ süt referans fiyatının sektör için çok büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Piyasada oluşan fiyat, 8,5 lira olarak açıklanan referans fiyatın çok üzerindedir. Bu nedenle sektörle ilgili tüm taraflardan oluşan Ulusal Süt Konseyinin belirlediği çiğ süt fiyatının eskiden olduğu gibi bir referans fiyat olma özelliğini taşıması beklentisi içerisindeyiz. Sektörlerimiz, ülkemizin geleceği, refahı ve kalkınması için özverili çalışmalarımızı sürdürecek, tüm bu süreçlerde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in Araban ilçesinde, 20 bin dönüm alanda ekimi yapılan sarımsak hasadı başladı. Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, tarlada fiyatı 8-9 lira olan sarımsağın markette 30 liraya satıldığını açıkladı.
Geçtiğimiz haftalarda 30 liraya ulaşan soğan slogan haline gelirken, şimdi de sarımsağın fiyatı 30 liraya ulaştı.
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun sarımsağın fiyatına ilişkin “Şu anda tarlada sarımsak 8-9 liradan alıcı buluyor. Aynı sarımsağı vatandaş marketten 30 liraya alıyor. Bu durum çiftçimizi hem üzüyor, hem de mağdur ediyor. Üretici ucuza satıyor, vatandaş pahalıya yiyor” dedi.
Kuşadası’nın sembol bitkilerinden olan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Tür Koruma Eylem Planı içerisinde yer alan endemik Tülüşahlar, bu yıl ilk olarak Güvercinada’da açtı.
Özellikle doğal popülasyonlarının en yoğun olduğu Yaylaköy ve Soğucak sırtlarında yaklaşık 2-3 metreye kadar uzayan Tülüşahlar, sarı çiçekleriyle vatandaşlara da görsel bir şölen sunmaya başladı.
Koruma altında olan tülüşahları koparılması da yasaklanırken, koparanlara da 244 bin 315 TL para cezası verilecek.
Artan yapılaşma sebebiyle Tülüşahların yaşam alanlarının yok olduğunu hatırlatan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Kuşadası’nın sembol bitkisi olan Tülüşahlar, Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’na göre “Çok Tehlikede” kategorisinde yani çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunmaktadır. Endemik bitki türleri arasında bulunan Tülüşahı koparmanın bu yıl ki cezası 244 bin 315 lira olmuştur. Yapılaşmalar ve makiliklerin yok olmasıyla oldukça azalan Tülüşahlar için en büyük tehdit yaşam alanlarının yok olmasıdır.” dedi.
Türkiye’de bu yıl tarımsal üretim sezonunun başında ciddi bir kuraklık riski yaşanırken, ilkbahar yağışlarının ortalamanın üzerinde gerçekleşmesiyle çiftçilerin yüzü güldü, kuraklık riski ortadan kalktı.
Ülke genelinde buğday üretiminin 20 milyon tonun üzerinde olacağı tahmin edilirken, yağışların fazla olması ekili alanlarda hastalık riskini de ortaya çıkarabiliyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuh Boyraz, bitkisel üretimde yağışların çok önemli olduğunu vurgulayarak “Üretim sezonu başında, sonbaharda ülkemizde ciddi bir kuraklık riski vardı. İlkbahara girdiğimizde ise ilkbahar yağışlarının yeterli, hatta uzun yıllar ortalamasının üzerindeki yağış miktarları çiftçilerimiz açısından gerçekten can suyu oldu. Onun için şu mevsimde, bugüne geldiğimizde ülkemizde bitkisel üretim açısından kuraklık riski kalmamıştır. Bu ister istemez üretime de yansıyacaktır.
Tahıl, buğday üretimi 20 milyon tonun üzerinde olacağı tahmin edilmektedir. Tabii geniş alanları etkileyen bir doğal afet yaşanmadığı sürece 20 milyon tonun üzerinde buğday üretimimizin olacağını biz de tahmin ediyoruz. Fakat yağışlar üretim için mutlaka gerekli, su kaynaklarımızın tamamen yeterli düzeye ulaşması açısından, göllerin, barajların dolması açısından mutlak suretle gereklidir. Ancak bitkisel üretimde yağışın fazla olması ve sürekli yağışlı bir sezonun devam etmesi ekili alanlarda özellikle hastalık açısından riskler oluşmaktadır” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.