a
Şeyma Karakaş

Şeyma Karakaş

17 Ekim 2024 Perşembe

35 milyon TL bütçeli “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesi Adana’da hayata geçiyor

35 Milyon Tl Bütçeli “Dünyayı Besleyen Kadınlar” Projesi Adana’da Hayata Geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olan PepsiCo, PepsiCo Pozitif (Pep+) stratejisinin kapsamındaki proje ve iş birliklerine yenilerini eklemeye devam ediyor.

Tarımsal tedarik zincirimizdeki ve topluluklarımızdaki 250 binden fazla kişinin geçim kaynaklarını iyileştirmeyi hedefleyen PepsiCo Vakfı, Türkiye’de 35 milyon TL bütçeli “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesiyle Adana’daki kadın çiftçi ve üreticileri destekliyor.

Proje ile 35 bin kadın üreticiye erişilecek

Yaklaşık iki yıl sürecek proje ile tamamı kadın olan 35 binden fazla kişiye doğrudan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 140 bin kişiye dolaylı olarak erişim sağlayarak çiftçilerin geçim kaynaklarının iyileştirmelerine destek olunacak.

Arazisi olmayan kadın çiftçilere üretim fırsatı sağlanacak

Proje kapsamında hayata geçirilecek uygulama arazisi ile toprağa erişimi olmayan fakat çiftçilik yapmak isteyen kadın üreticilere tarım faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için fırsat sağlanacak. Yaklaşık 50 dönümlük uygulama arazilerine kadın çiftçiler patates, mısır ve brokoli ekimi yapabilecek. Bunun yanı sıra kadın kooperatifleri aracılığıyla kadın çiftçilere tohum, ekipman, gübre gibi tarımsal girdiler sağlanacak.

Projeye Adana ilinde Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde yaşayan çiftçi kadınlar, çiftçi kadın grupları ve kadın kooperatifleri katılabilecek. Bölgede kadınların satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştireceği platformlar aracılığıyla ürettikleri ürünlerin tüketicilerle buluşturulması sağlanacak. Proje kapsamında gıda ve tarım fuarları aracılığıyla kadın üreticiler Adana halkıyla buluşturulacak ve böylece kadın üreticilerin iletişim ağının artırılması sağlanacak.

Mobil tohum arabasıyla tohum dağıtımı yapılacak

Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde yapılan kompost tesisleri ile gıda atıkları gübreye dönüştürülecek ve bölgedeki çiftçiler bu sayede ücretsiz gübre temin edebilecek. Yine yerel yönetimler iş birliğiyle hayata geçirilecek mobil tohum arabası ile çiftçilere tohum dağıtımı yapılacak, çiftçiler arası tohum takası ve atalık tohum kullanımının teşviki sağlanacak.

Öncü kadın üreticiler aracılığıyla sürdürülebilir uygulamalar teşvik ediliyor

Projenin hedeflerine ulaşmak için üreticilerin sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimseme kapasiteleri artırılıyor, arazilere erişimi güvence altına alacak uygulamalar geliştiriliyor, öncü kadın üreticiler aracılığıyla sürdürülebilir uygulamalar teşvik ediliyor. Öncü kadın üreticiler ile, bölgedeki kadın üreticilere Türkiye’deki hibe fırsatlarıyla ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde başarıyla uygulanan Çiftçi Tarla ve İşletme Okulu (FFBS) modeli yaklaşımı merkeze alınıp katılımcıların üretim kapasiteleri geliştiriliyor.

PepsiCo Vakfı’nın desteği ve CARE Türkiye iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 450 kadın çiftçi ve üreticiye hibe sağlanıyor. Sürdürülebilir tarım teknikleri, cinsiyet eşitliği, dijital pazarlama ve iletişim teknikleri gibi eğitimler aracılığıyla toplam 35 binden fazla kadın çiftçi ve üreticinin projeden faydalanması bekleniyor.

Proje Türkiye’de, PepsiCo Türkiye, PepsiCo Vakfı ve CARE Türkiye’nin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşları, BM Koordinasyon Organları ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek. Adana Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Belediyelerimiz başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluşlar ve çiftçi birlikleri ile koordinasyon halinde yürütülecek.

Dünyayı Besleyen Kadınlar projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “PepsiCo olarak depremden etkilenen ve aynı zamanda Türkiye’deki altı fabrikamızdan birinin yer aldığı Adana’da böyle bir proje yapmaktan ve bunu 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçi Günü’nde duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan Adana Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı), Yüreğir ve Ceyhan Kaymakamlıkları, Adana İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Yüreğir Belediyesi ve Ceyhan Belediyesi başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluş ve çiftçi birliklerine teşekkür ederim.

Pepsico Hatim Khan Zena Ni Dhuinn Bhig Evrim Sen M

PepsiCo olarak Türkiye’de deprem sonrasında tarımda yaşanan sıkıntıların iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Hatay’da gerçekleştirdiğimiz “Lay’s Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi”nden sonra “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesini de Adana’da hayata geçirerek; tarım alanında yaptığımız katkıyı daha da büyütmek istiyoruz. PepsiCo olarak PepsiCo Pozitif (Pep+) strateji kapsamında hem pozitif tarım hem de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu proje de bizim bu yaklaşımlarımızla örtüşen, bizim bu konudaki çalışmalarımızı destekleyen çok önemli bir proje. Bugün belki tam olarak farkında değiliz ama cinsiyet eşitsizliğinin en çok görüldüğü alanlardan biri de tarım. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tarımda kadınların durumunu incelediği rapora göre tarımda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı ekonomik kayıp 1 trilyon doları buluyor. Tarımda bir değişim istiyorsak ve bu konuda daha hızlı yol almayı amaçlıyorsak küçük ölçekli üreticileri, özellikle de kadın üreticileri güçlendirmemiz gerekiyor. Tarımda üretilecek bu tür projelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili birçok projeden daha etkili ve faydalı olduğu açık bir şekilde görülüyor. Bu sebeple biz de bu projede küçük ölçekli üreticilere yönelerek bu dayanıklılığı ve direnci artırmak istiyoruz. PepsiCo Türkiye olarak tarım alanında deneyimli, yaklaşık 300 kişiden oluşan bir Agro ekibimiz var. Türkiye’de 20 şehirde, toplam 5.000 hektar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli olarak, sürdürülebilir tarım modeliyle çalışıyor, yenileyici tarım odaklı birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bu konudaki tecrübe, deneyim ve bilgi birikimimizi bu projeye aktarmaya hazırız. İnanıyorum ki kadınların ektiği tohumlarla hayata geçirdiğimiz bu projeyle, tarımda cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırılması yolunda önemli kazanımlar sağlarken aynı zamanda sürdürülebilir ve güvenli gıda ağı için yeni umutlar yeşerteceğiz.” dedi.

Pepsico Hatim Khan Zena Ni Dhuinn Bhig Evrim Sen

PepsiCo Vakfı Uluslararası Programlar Kıdemli Direktörü Hatim Khan, “PepsiCo Vakfı’nda, Dünyayı Besleyen Kadınlar gibi yerel, öncü ve kalıcı programlar aracılığıyla küresel gıda sistemindeki eşitsizlikleri ele almaya ve sürdürülebilir, ölçeklenebilir değişimi yönlendirmeye odaklanıyoruz” dedi.

CARE Türkiye Ülke Temsilcisi Zena Ni- Dhuinn Bhig:  “Kadın güçlendiğinde, toplum güçlenir. Bu proje, sadece verimliliği artırmakla ilgili değil; hizmet ettiğimiz topluluklarda hayatları dönüştürmek ve yoksulluk döngüsünü kırmakla ilgilidir. Güçlenen kadınlar, toplulukları güçlendirir. Sürdürülebilir tarım, kadınları güçlendirmekle başlar. Her kadının ve kadın çiftçinin dünyayı değiştirme potansiyeli vardır. Bu ortaklık sayesinde PepsiCo, kadın çiftçilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek için ihtiyaç duydukları araçları, eğitimleri ve hibe desteklerini sağlayarak kadınları güçlendirmeye olan bağlılığını göstermektedir.

Dünyayı Besleyen Kadınlar hakkında daha fazla bilgi için www.pepsicofoundation.com ve www.Care.org adreslerini ziyaret edin.

Devamını Oku

Ünlü Ziraat’tan Meme Kanseri Farkındalığına Anlamlı Destek: Pembe Pulluk Projesi

Ünlü Ziraat’Tan Meme Kanseri Farkındalığına Anlamlı Destek: Pembe Pulluk Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin önde gelen tarım aletleri üreticilerinden Ünlü Ziraat, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek Meme Kanseri Farkındalık Günü ve Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında anlamlı bir projeye imza attı. “Pembe Pulluk” projesi ile meme kanserine dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla, kendi ürünlerinden biri olan pulluk pembe renkte üretildi.

Editli1

Bu özel proje kapsamında üretilen tek pembe pulluktan elde edilecek tüm kar, Türkiye Meme Vakfı‘na bağışlanacak. Proje, kadın sağlığına katkıda bulunmayı ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Projenin bu yıl ile start aldığı ve önümüzdeki yıllarda da yenilenebilir etkinliklerle desteklenebileceği belirtildi.

Ünlü Ziraat Genel Müdürü Ali Bayrakçeken, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Kadın sağlığına ve toplumsal farkındalığa katkıda bulunmak bizim için büyük bir onur. Pembe Pulluk projesi ile sadece tarım sektörüne değil, aynı zamanda kadın sağlığına da destek olmak istiyoruz. Bu anlamlı proje ile meme kanseri ile mücadelede bir nebze de olsa katkı sağlayabileceğimizi umuyoruz,” dedi.

Ayrıca, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne de değinen Bayrakçeken, “Tarımın bel kemiğini oluşturan kadın çiftçilerimizin emeklerine saygı göstermek ve onların sağlığını korumak, en önemli önceliklerimiz arasında. Bu proje, onların yanlarında olduğumuzun bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Ünlü Ziraat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Ünlü ise projeyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “Tarım sektöründe edindiğimiz tecrübe ve başarıyı, sosyal sorumluluk projeleriyle taçlandırmak istiyoruz. Pembe Pulluk Projesi, kadın sağlığına verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Ünlü Ziraat ailesi olarak, bu proje ile toplumda farkındalık yaratmak ve kadınlarımızın yanında olmak en büyük hedefimiz.

Edit2

“Kadın çiftçilerimiz, tarımın görünmez kahramanlarıdır”

Halit Ünlü, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne dikkat çekerek, “Kadın çiftçilerimiz, tarımın görünmez kahramanlarıdır. Onların sağlığına ve refahına katkıda bulunmak, bizim için gurur vericidir” dedi.

Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biri olup, erken teşhis hayat kurtarabilir. Bu önemli konuda farkındalık yaratmak adına, tarım sektöründeki paydaşların ve tüm toplumun desteği bekleniyor.

Ünlü Ziraat olarak, Pembe Pulluk projesine gösterilen ilgi ve destek için teşekkür ediyoruz. Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, tüm kadın çiftçilerimize minnettarız ve onların her zaman yanındayız.

Devamını Oku

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Patates ve kuru soğana müdahale şart

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Patates Ve Kuru Soğana Müdahale Şart
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Niğde’de patates ve kuru soğan hasat törenine katıldı. Bayraktar burada yaptığı konuşmada “Ülkemizde hemen hemen her ilde patates üretimi yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2023 yılında 5 milyon 700 bin ton üretim gerçekleşti. Patates üretimimizde bir önceki yıla göre bu yıl yüzde 9,6, patates ekim alanında ise yüzde 8,4 oranında artış meydana geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2024 yılı Bitkisel Üretim 1. Tahmin verilerine göre; patates üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında artarak 6 buçuk milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.” İfadelerini kullandı.

“Patates ve kuru soğan üreticisi endişeli”

Bayraktar “2023 yılında patatesin yurt içi kullanımının 4 milyon 934 bin 385 ton olduğu ve ülkemizde yeterlilik derecesinin yüzde 103,6 olduğu biliniyor. Odalarımızdan edindiğimiz bilgiye göre, ülkemiz üretim artışının daha da fazla olacağını, geçen yıla göre yaklaşık 1 buçuk milyon ton fazla patates üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Üreticilerimiz, arzda yaşanacak bu artış sonucu fiyatların düşmesi endişesini yaşıyor. Kuru soğan üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 10,6, ekim alanında ise yüzde 5 oranında artış meydana geldi. Bitkisel Üretim 1. Tahmin verilerine göre; kuru soğan üretim miktarının 2023 yılına göre yüzde 7,7 oranında artarak 2 milyon 800 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kuru soğanın yurt içi kullanımı 2 milyon 187 bin 965 ton olduğu ve ülkemizde yeterlilik derecesinin yüzde 102,9 olduğu biliniyor.” Dedi.

Halen patates fiyatlarının maliyetinin altında kaldığını aktaran genel başkan “Geçen yıl ortalama 9 buçuk lira olan üretici fiyatı bu yıl yüzde 50,5 oranında düşüşle 4 lira 70 kuruşa satılıyor. Kışlık patateste depo ve işçilik giderleri maliyetleri daha da artırıyor. Çiftçilerimizin buna tahammül etmesi mümkün değildir. Doğru tarım politikalarıyla bu kısır döngüye bir son verilmelidir.” diye konuştu.

Devamını Oku

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Bağcı “Su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz”

Tarım Ve Orman Bakan Yardımcısı Bağcı “Su Stresi Altında Olan Bir Ülkede Yaşıyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı’nın katılımıyla Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” toplantısında, Türkiye’nin su sorunu gündeme taşındı. Toplantıya, Tekirdağ Valisi Soytürk ve Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız da katıldı.

“Su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz”

Bağcı “Ülkemizin diğer bir sıkıntısı su kaynakları. Su olmayınca tarımın sürdürülebilirliği mümkün değil. Türkiye’nin etrafına baktığımızda, denizlerle çevrili ama bu bir yanılsama olabilir. Çünkü su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu aslında bütün Akdeniz’de olan ülkelerde aynı. Eğer biz bununla ilgili gerekli tedbirleri almazsak, su kıtlığı çeken bir ülke konumuna geleceğiz” dedi.

Bağcı, son 20 yılda yapılan barajlar ve sulama tesislerinin bu konuda önemli adımlar olduğunu belirterek “Arazilerin etkin kullanımı, suyun etkin kullanımı ve üretim planlamasının hepsini birlikte hareket eden bir unsur olarak görüyoruz. Biz artık neyin nerede ve ne kadar üretileceğini planlayacağız. Bunu sadece bitkisel olarak düşünmeyelim. Bu hayvansalda da böyle. Bir besi veya süt işletmesinin nerede olması lazım? Bir kanatlı işletmesinin nerede olması lazım? Tarım, hayvancılık ve su ürünlerini içermekte. Tarımsal üretim planlamasında bizim yaklaşımımız daha çok yönlendirici, öngörülebilir, seçici, katılımcı, suyu ve toprağı merkeze alan bir planlama. Sürece öyle başladık” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Borusan Cat, tarım sektörüne yönelik iş makinelerini ve benzersiz çözümlerini tanıtacak!

Borusan Cat, Tarım Sektörüne Yönelik Iş Makinelerini Ve Benzersiz Çözümlerini Tanıtacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borusan Cat, Bursa Tarım Fuarı’na mini ekskavatör, kazıcı-yükleyici ve mikro yükleyici iş makineleri ile katılacak. “Tarımın kalbindeyiz” sloganı ile fuarda yer alan Borusan Cat benzersiz müşteri deneyimi sağlayan teknolojik çözümlerini de fuar katılımcılarına tanıtacak. 

Bcat.2024 Bursa Tarim Fuari Assetleri Olculer Lp 1920X500Px

Borusan Cat, Bursa Tarım Fuarı’nda 3 iş makinesini sergileyecek. Bunlardan biri olan Cat® 303.5 Mini Ekskavatör, yeni nesil LCD monitor ile kolayca okunabilen makine bilgileri sağlarken; hız sabitleme özelliği ve Joystick ile kullanım seçeneğiyle çalışma sahasında hareket etmeyi kolaylaştırıyor.

Bcat.2024 Bursa Tarim Fuari Lp Assetleri Taboola 1000X600Px 06
Cat 303.5 Mini Ekskavatör

Kısa kuyruk tasarımı ile en dar alanlara erişim ve rahatça çalışma imkanı tanıyan makine, benzersiz tasarımlı yukarı katlanan tilt kabin ile gerektiğinde ek servis alanlarına kolay erişim sağlıyor.

Cat 303.5 Mini Ekskavatör, C1.7 dizel motoru ile yüksek performansı düşük yakıt tüketimi ile garanti ediyor.

Güçlü ve dayanıklı yapısıyla Cat 434 Kazıcı Yükleyici fuarda olacak

Fuar katılımcılarının yakından inceleme fırsatı bulacağı bir diğer iş makinesi ise Cat 434 Kazıcı Yükleyici. Güçlü, dayanıklı yapısı ile büyük bir yük kapasitesi sunan makinenin düşük yakıt tüketimi de göz dolduruyor. 

Bcat.2024 Bursa Tarim Fuari Lp Assetleri Taboola 1000X600Px 05
Cat 434 Kazıcı Yükleyici

Yüke duyarlı piston tip pompa ile yüksek verimlilik sağlayan Cat 434 Kazıcı Yükleyici, tozlu ya da çamurlu sahalarda kolay temizlenebilen radyatör tasarımı ile ön plana çıkıyor. Diferansiyel kilidi zor zeminlerde rahat çalışma vaat ederken, bakım gerektirmeyen ön aks Cat 434 Kazıcı Yükleyici’nin sahada tüm ihtiyaçları karşılamasına olanak tanıyor.

Maksimum performans ve üretim kapasitesiyle: Cat 236D3 Mikro Yükleyici

Borusan Cat’in fuarda tanıtacağı bir diğer makinesi radyal kaldırma tasarımına sahip Cat 236D3 Mikro Yükleyici ise yüksek performanslı güç aktarma sistemi ile maksimum performans ve üretim kapasitesi sunuyor.  Koltuğa monte ayarlanabilir Joystick %100 kontrol sağlarken; korumalı, kapalı ve basınçlı kabinde klima ve geri görüş kamerası gibi özellikler operatöre eşsiz bir konfor vaat ediyor. 

Bcat.2024 Bursa Tarim Fuari Lp Assetleri Taboola 1000X600Px 07
Cat 236D3 Mikro Yükleyici 

Müşterilerin uygulaması: Boom360

Borusan Cat fuarda iş makinelerinin yanı sıra müşteri destek hizmetlerini ve eşsiz uygulaması Boom360’ı da konuklara tanıtacak.

Borusan Cat’in müşterilerine özel hayata geçirdiği uygulaması Boom360 ile kullanıcılar, tek uygulama üzerinden Borusan Cat’in tüm hizmet ve çözümlerine ulaşabiliyor.

“Müşterilerin uygulaması” Boom360 ile kullanıcılar, Borusan Cat garantisiyle satışa sunulan tüm ürünlere ve bu ürünlerin teknik özelliklerine erişim sağlıyor, ihtiyaç duydukları ürünleri zaman ve mekandan bağımsız olarak teklif alma imkanı buluyor. Yedek parça ve yeni ekipmanların yanı sıra tüm kampanyaları uygulama üzerinden takip edebiliyor. Kendi envanterlerini uygulama üzerinden yönetebiliyor ve harita desteği ile ilgili ekipmanların konum bilgilerine ulaşabiliyor.

Envanter içerisinden ekipman seçip, servis randevularını kolayca oluşturabiliyor, bakım ve servis ihtiyaçları da uygulama üzerinden yönetilebiliyor.

Ayrıca, Boom360, Borusan Cat’in sesli arıza tespiti yapabilen yapay zeka uygulamasına erişerek olası bir arızayı 30 saniye gibi kısa bir sürede teşhis etmeye olanak tanıyor.

Devamını Oku