a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Zeytin üreticileri, AB tescili ile kota engelini aşmayı umut ediyor

Zeytin üreticileri, AB tescili ile kota engelini aşmayı umut ediyor

Balıkesir'in Edremit ilçesindeki zeytin üreticileri, zeytin ve zeytinyağının Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili almasıyla AB ülkelerine daha fazla ihracat yapmayı hedefliyor.

Balıkesir’de, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10’unu karşılayan Edremit Körfezi’nde, Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yaklaşık 14 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.

Bölgedeki Üretim ve Marka Değeri

Yıllık ortalama 200 bin ton zeytin ve 40 bin ton zeytinyağının üretildiği Edremit Körfezi bölgesindeki bu ürünlerin dünya çapında marka değeri son yıllarda artmaktadır.

AB Tescili ve Coğrafi İşaret Onayı

Geçen temmuz ayında Edremit zeytinyağına AB tescili kazandırıldıktan sonra, Edremit yeşil çizik zeytininin coğrafi işareti de bu ay AB Tarım Komisyonu tarafından onaylandı.

Yurt Dışındaki Talep ve İthalat Kotası

Edremit yeşil çizik zeytini ve zeytinyağı, yurt dışından yoğun talep görmeye başlarken, üreticiler, bu durumun AB tarafından zeytinyağı ithalatında Türkiye’ye uygulanan kotaların aşılmasına katkı sağlayacağına inanmaktadır.

Edremit Ticaret Odası Başkanının Değerlendirmesi

Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, AB tescilinin çiftçilere büyük katkı sağlayacağını belirterek, “AB coğrafi işaret tescili almasının ardından ürünlerimizin daha kaliteli ve güvenli olduklarının ispatı anlamında önemlidir.” dedi.

Üreticinin Gözünden Coğrafi İşaret Süreci

Bölgedeki üretici Nermin Gelbal Gökduman, “Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin coğrafi işaret alabilmesi için ağaçtan toplanmasından ambalajlanmasına kadar bütün kriterlere uymanız lazım.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Geliştirilen yeni tohumlar hububatta verimliliği artırdı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x