a

Çiftçi çareyi gidya ve leonarditte arıyor

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, fiyatı astronomik olarak artan kimyevi gübreye alternatif olarak kömür sahasındaki gidya ve leonarditin tarımda kullanılmasını sağlamak amacıyla tesisleşmenin yolları aranıyor.

Kimyevi gübrenin tonunun 10 bin lirayı aşması, çiftçiyi alternatif arayışına itti.

Yıllardır üzerinde bilimsel çalışmalar sürdürülen gidya ve leonarditin tarımda daha etkin kullanımını sağlamak ve bu konuda hızlı çözümler üretmek amacıyla Elbistan Ziraat Odası’nın öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. 

Gidya ve leonardit kullanımını değerlendiren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yılda 200 bin ton gidya ve leonardit üretim kapasiteleri olduğunu söyledi.

Gidya ve leonardit tarımda kullanılmalı

Bu imkanı çiftçilerin kullanması için tesisleşmenin şart olduğuna vurgu yapan Bulut, belediyelerin de elini taşın altına koymasını istedi ve “Gidya ve leonarditin ilgili tarımda kullanılması için çok çaba gösteriyoruz.” dedi.

Bir tesisin kurulup bu kaynakların çiftçiye ulaştırılmasının gerekliliğine değinen KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı ise hangi üründe dönüme ne kadar leonardit ya da gidya kullanılmasıyla ilgili bilimsel altyapının da hazır olduğunun bilgisini verdi.

Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Kaynak: İHA

1 0 0 1 0 6
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

18 bin 700 tavukta kuş gribi

HIZLI YORUM YAP

1 0 0 1 0 6

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x