a

Sakarya’da yetiştiriliyor, dünyada rakibi yok

Sakarya’da yetiştirilen ve dünyaya ihraç edilen dalların sarı altını olarak da hitap edilen coğrafi işaretli ayvanın hasadı başladı.

Sakarya’da yetiştirilen ve dünyaya ihraç edilen dalların sarı altını olarak da hitap edilen coğrafi işaretli ayvanın hasadı başladı. Damakları tatlandıran ayvanın rekoltesi hakkında bilgi veren Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, “Ayvanın kayıt altında olan rekoltesi, 13 bin dekar alan üzerinde yıllık 60 bin ton civarında ve bu seneki rekolte biraz daha yükseklerde 65 bin tonlara çıkarabiliriz” dedi.
Sakarya’nın Geyve ile Pamukova ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaret alan ayvanın 2021 yılındaki hasadı başladı. Pekmezi, kurutması, reçeli ile kompostosu yapılan ve sadece elle toplanan dalların sarı altını, iç piyasa ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor. Dallardan toplanan ayva, bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayrılarak kasalara yerleştirilip soğuk hava depolarına kaldırılıyor. Burada yapılan işlemler sonrasında ise ayva, Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya’ya gönderiliyor. 13 bin dekar alanda yetiştirilen ayvanın bu seneki rekoltesi yaklaşık 65 bin ton olması hedefleniyor. Fiyatların geçen senelere göre aynı olduğunu belirten Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, tarladan yaklaşık 2 buçuk liraya satılan ayvanın marketlerdeki fiyatlarının 8 ila 10 lira arasında olduğunu belirtti. Hasadı yapılan ayvanın dünyada rakibinin olmadığını dile getiren üretici Kemalettin Yörük ise ayvanın bu kadar ünlenmesinde bölgenin toprak yapısı, iklimi ve çiftçinin özenle yetiştirmesinin büyük rol oynadığını aktardı.

Ayva2

Hasadına başlanan ayvanın dünyada rakibi yok
Hasadı yapılan ayvanın dünyada rakibinin olmadığını belirten üretici Kemalletin Yörük, “Budamaya Şubat ayında başlıyoruz sonrasında dallarını kırma makinesiyle kırıyoruz ve ilaçlarını veriyoruz. Bakım işlemlerine ise hasat zamanına kadar devam ediyoruz. Ayvanın budama ve dal kırma işlemi bittikten sonra sadece ilaç ve sulama işi kalıyor. Bizim ayvamız Pamukova ve Geyve ayvası olarak sırf ihracata hitap ediyor ve biz ayvaya ‘Sarı altın’ deriz. Hasadına başlanan ayvanın dünyada rakibi yok. Bizim ayvamızın topraklardan, iklimden, bölgeden kaynaklı olarak güzeldir. Al, kes, ye suludur boğazda kalmaz, elma gibi yenebilir” dedi.

Ayva5

Sakarya’dan, dünyaya
Türkiye’de birçok ilin ayva yetiştirmeyi denediğini belirten Yörük, “Biz istiyoruz ki şuan ki enflasyona göre ayvanın dalında şuanda 4 lira olması gerekirdi. Ayva tonajlı mahsul 1 lira 90 kuruştan 2 lira arasında gidiyor dalından keşke 4 lira olsaydı keşke biz öyle bekliyorduk. Ayvalarımız buradan Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya’ya gidiyor. Mide ekşimesine birebire gelen bir meyvedir, reçeli olur ve bunun güzelliği dünyada tartışılmaz. Türkiye’de birçok il ayva yetiştirmeyi denedi olmadı. Her şeyin bir bölgesi var Allah bu toprakları vermiş çiftçimizde gerekeni yapıyor dört dörtlük mal çıkıyor. Dünyada ün yapan ayvamız tescillendi. Geyve ve Pamukova’nın üstünde ayva üreten bir yer yok” diye konuştu.

Kaynak: İHA

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Faydalı böcek yetiştiriciliği için ekilen patatesler hasat ediliyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x