a

Siyah incirin fiyatı çiftçiyi isyan ettirdi

 Bursa'nın dünyaca ünlü siyah inciri yetiştiren çiftçiler, bu sene dondan dolayı ürünlerinde yüzde 50 rekolte kaybı yaşanmasına rağmen, şirketlerin fiyatları düşürmesine tepki gösterdi.

 Bursa’nın dünyaca ünlü siyah inciri yetiştiren çiftçiler, bu sene dondan dolayı ürünlerinde yüzde 50 rekolte kaybı yaşanmasına rağmen, şirketlerin fiyatları düşürmesine tepki gösterdi.


Dünyada sadece Bursa’nın 40 köyünde yetişen siyah incirde bu sene soğuklardan dolayı yüzde 50 rekolte kaybı yaşadı. Bu yıl geçen yıla nazaran yüzde elli rekolte kaybı olduğunu belirten üreticiler, bu yıl fiyatların yüksek gitmesini beklerken, incir ihracatı yapan şirketlerin fiyatları düşürmesiyle neye uğradıklarını şaşırdı. Her sene olduğu gibi şirketler incirin olmaya başladığı ve az olduğu günlerde kilosunu 30 liradan almaya başladı ve daha sonra fiyatları 14 liraya kadar düşürdü. Yurt dışında tanesi 1 avrodan satılan incir, üreticiden burada kilosu 14 liradan alınıyor. Her geçen gün fiyatı şirketler tarafından düşürülmesi ise üreticiyi isyan noktasına getirdi. Bu yıl ürün olmadığı için değerli olması gereken incir sadece köylüden ucuz alınıp Avrupa pazarında yüksek fiyatlara satılıyor. Bu duruma tepki gösteren üreticiler, düşük fiyat politikası uygulayan şirketlere tepki göstermek için inciri iç piyasaya satmayı düşünüyor.


Siyah incir üreticisi ve aynı zamanda Osmangazi Köyü Kooperatifi Başkanı Sinan Kaya, “Kış şartlarının sert geçmesinden dolayı incirlerde hasarlar oluştu. Ortalama yüzde 50 rekolte kaybı var. İncirler olmadan dalında kararıp döküldü. Her yıl incir üzerinde oynanan oyunlar bıktırdı. Şirketlerin kâr marjlarını yükseltmek için yaptığı oyunlar bu sene de oynanıyor. Bu yıl incir 30 liradan sezonu açtı. Fakat bu sabah 12 liraya düşürdüler. Üreticinin tepki göstermesi üzerine öğleden sonra fiyatı 14 liraya çıkardılar. Bu üründe bir yılın emeği var. Dünyada siyah inciri Bursa köyleri üretiyor. Bu inciri şirketlere vermemiz gerekiyor. Bu yıl incir köy kooperatifleriyle birlikte, şirketlerin fiyat politikasına tepki göstermek için ortak proje hayata geçiriyoruz. Siyah inciri önümüzdeki yıl ihracata değil iç piyasaya göndermek için kampanya başlatıyoruz. Bunun kararını bir araya gelerek aldık. Bizden kilosu 14 liraya alınan bu nâdide meyve Avrupa’da taneyle satılıyor. Bir tanesi 1 avrodan satılıyor. Bir kiloda 17 incir bulunuyor. Arada korkunç rakamlar var. Biz ekmeğimizle oynatmak istemiyoruz. Biz fiyatların düşürülmesine tepkiliyiz. Bu inciri Avrupa’ya ihraç eden firmalar, Avrupa’daki ihracat yaptıkları firmalarla, şu kadar ürünü temin edeceğim diye anlaşma yapıyor. Bu kadar ürünü getirmek için uluslararası firmalarla mukavele imzalıyor. Bizden bu ürünü alan firmalar taahhüt ettiği inciri vermek zorunda. Yoksa tazminat öderler. Firmalar önümüzdeki yıl da bu şekilde fiyat politikası uyguladığı takdirde ihracata incir vermeyeceğiz” dedi.

5 1 0 1 1 4
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fiyatlar vatandaşları tatmin etmedi

HIZLI YORUM YAP

5 1 0 1 1 4
peri hokiperihokiclarustologisticsrimashaop.compola taktis menang gates of olympus x1000 perihokipemain perihoki bongkar trik jepep starlight princess x1000perihoki beri panduan lengkap bermain mahjong ways 2 pgsofttips cara penghasil uang pgsoft mahjong ways 2 perihokimahjong wins 3 perihoki memberikan penggali terbesarfenomena gates of olympus buka peluang besar bagi duta76cara dapat pola emas rahasia di duta7 wild west goldtrik menang pgsoft mahjong ways 2 modal receh maxwin duta76duta76 main pgsoft mahjong ways 2 di sela istirahatscatter hitam mahjong wins 3 spin pasti jepe duta76pemula maxwin mahjong3cuan stabil agen profitpola subuh mahjongwayspola gacor olympus viraljackpot mahjong wins 3 spin tengah malammahasiswa maxwin gang303 mahjong winsmahjong ways 2 super scatter auto cuanmahjong ways 2 wild x10 update terbarumahjong wins 3 jackpot tanpa free spinplatinum mahjong ways 2 anti rungkad maxwinscatter gacor mahjong ways 2 v08 auto jepescatter hitam mahasiswa bekasi auto cuanscatter mahjong ways 2 v08 reels tengah auto menangspin jackpot mahjong wins 3 tengah malamantusiasme warganet surabaya mahjong winscuan maksimal spin di mahjong waysjalan keberuntungan mahjong wayskejaiban sactter hitam mahjong wins3portal kemenangan cuan maksimaldari cucian motor menuju kekayaan berkat scatter hitam mahjongperubahan nasib di mahjongrahasia kesuksesan mahjong waysstrategi pagi hari mahjong waystoko material mahjong wins

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.