a
  • Çiftçi TV
  • Genel
  • Maliyetini karşılayamayan besici hayvanlarını sattı, hurdacılığa başladı

Maliyetini karşılayamayan besici hayvanlarını sattı, hurdacılığa başladı

Niğde’de yıllardır hayvancılık yaptığını söyleyen Soner Küçüktaş, "Aldığımız yem verdiğimiz sütü karşılamıyor, o yüzden hayvancılığı bıraktım ve hurdacılık yapmaya başladım." dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’nin köy ve beldelerinde hayvancılık yapan vatandaşlarla bir araya geldi.

Gürer’in Niğde’de görüştüğü hayvancılar arasında yer alan Soner Küçüktaş, artan maliyetleri karşılayamaması nedeniyle hayvancılığı bıraktığını söyledi.

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanların bakımında zorlandığını anlatan Küçüktaş, “24 hayvanım vardı, hepsini satmak zorunda kaldım. Bütün ahırı tasfiye ettim. Aldığımız yem verdiğimiz sütü karşılamıyor, o yüzden hayvancılığı bıraktım ve hurdacılık yapmaya başladı. Şimdi hurda işiyle uğraşıyorum” diye konuştu.

0D41D2Cf 17Ff 496C 8D70 B3E1212D4F5C 660X472 1

Çiftliğinde 250 hayvan varken, başta yem fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış karşısında hayvanlarının büyük çoğunluğunu satıp bazılarını da kesime gönderdiğini söyleyen Ergün Dane isimli üretici ise “Şimdi tesisimizde 150 büyükbaş hayvanımız kaldı” dedi.

‘Kâr etmiyorsan bırak’ diyenlere tepki

Hayvancılıktan, süt inekçiliğinden zarar ettiğini söyledikleri zaman, ‘Kâr edemiyorsan bu işi yapma” diye karşılık verdiklerini anlatan Ergün Dane, “Biz yıllardır bu işi yapıyoruz. Başka bir mesleğimiz yok. ‘Zarar ediyorsan bu işi yapma’ demek yerine, bizim zarar etmemize neden olan olumsuzlukları ortadan kaldırın” diye konuştu.

“Süt 1 lira artmazken yem 2 lira zamlanıyor”

Süte 1 lira zam gelmeden yeme 2 lira zam geldiğine işaret eden Dane,Böyle bir şey olur mu? O kadar yatırım yaptık. Kalitesiz yem vermek zorunda kalıyoruz. Öyle olunca da verim azalıyor. Aşı, mazot, vitamin, veteriner hekim giderleri gibi pek çok gider var ve bu giderler her geçen gün biraz daha zamlanıyor” dedi.

“TV’lerde sürekli hayvancılığa destek olduklarını açıklıyorlar ama bize destek mestek yok”

Mazot, ekipman ve sanayi giderlerinin 12 bin lira civarında olduğunu söyleyen çiftçi Dane, “Makine ekipmanlarının arızası, bakımı hesapta yok. Litre başına 3 lire para aldığımız zaman kâr ettiğimizi zannediyorlar. Bunun kârla alakası yok. Hakkımızı versinler, yeter. Biz 12 ay boyunca hayvanları yemle besliyoruz.

Veterinerlik ücreti, ilaç, vitamin ve hayvan refahı olmaz ise verim de azalıyor. TV’lerde sürekli hayvancılığa destek olduklarını açıklıyorlar ama bize destek mestek yok. Sadece buzağı desteği olarak 12 bin lira para aldım. Buzağıya da belirli aralıklarla tohumlama şartı ile destek veriyorlar. O günler tutmaz ise buzağıya destek vermiyorlar” diye konuştu.

“İthal bağımlılığı yeni sorunları da üretir”

Hayvancılık yapanların sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şöyle konuştu;

“Kırsalda küçük aile tipi denen işletmelerin çoğunda hayvancılık bitme noktasına geldi. Büyük olarak tanımlananda ise daralma sürüyor. Kredi kullanıp ciddi yatırım yapanlarda zor durumda.

45Dbcd85 D04C 4A5D 874D 1B1D67Bbe0Db 660X384 1

İthal yem gibi üretilen yem fiyatları da artıyor. Hayvancılık zor bir iş. Mevcutta halen var olan Hayvan varlığınızı keserek değil bakıp besleyip ondan yavru ve süt sağlayarak sorun çözme yoluna gidilmelidir. İthal hayvan getirip besleyip verim alacağın, buzağı temin edeceğin süreçte kesime göndererek gerekli fayda sağlanamazsa, bu süreç dışa bağımlılığı artırır, sorunları katlar. İthal bağımlılığı yeni sorunları da üretir.”

0 0 0 0 0 0
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları oku

Sıradaki haber:

Ahırda yangın çıktı: 90 keçi telef oldu

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

0
Haberle İlgili Görüşünü Paylaş!x