Kızılırmak’ın Sakarca köyünde ilk olarak el ile çeltik ekimini yapan M. Fırat Taşolar, daha sonra traktör ve drone ile ekimi devam ettirdi. Gerçekleştirilen çeltik ekimini Kızılırmaklı çiftçiler yakından takip etti.
Çeltik ekimi yapılan arazide tesviye işlemleri küçük parsellerde tesviye bıçağı ile yapılırken daha geniş parsellerde ise lazerle çalışan tesviye aleti ile yapılıyor.
Lazerli tesfiye aleti Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından 10 yıl öncesinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe destekli olarak getirildi. Programdan 3 üretici yararlandırılmış olup 10 yıllık süre zarfında 100’ü aşkın çiftçi lazerli tesfiye aletini edindiler.
40 bin dekarlık alanda yetiştirilen çeltikte çoğunlukla sertifikalı tohumluk kullanılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce TAKE Projeleri kapsamında hibe destekli olarak 2022 yılında 100 ton, 2024 yılında ise 80 ton sertifikalı İMİ çeltik tohumluğu dağıtımı yapıldı.
Çeltik ekimi öncelerden el ile yapılırken günümüzde tarım teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte demir tekerli traktörlerle serpme yöntemiyle yapılmaktadır. Gübreleme işlemleri ise demir tekerlekli traktörler ve drone aracılığıyla yapılmaktadır.
Son yıllarda zirai drone ile yapılan tohum ekimi de giderek yaygınlaşmaktadır. Traktörlerin girmekte zorlandığı bataklık parsellerde ekimi kolaylaştıran zirai dronlar gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ayrıca zirai dronlar çeltik yanığına karşı yapılan ilaçlama çalışmalarında da kullanılmaktadır. İlimizde zirai dronlar, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında 2022 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Merkez ve Kızılırmak’ta 10’dan fazla zirai drone bulunmaktadır.
Nisan ayında “olağanüstü” ve “şiddetli kuraklık” yaşandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.