Ata tohumlarından ekimi yapılan, Perisu Çayı’ndan gelen doğal su ile yetiştirilen horoz çeşidi kuru fasulyenin, kaymakamlık ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün çalışmaları sonucu 2021 yılında coğrafi işaret alarak tescillenmesinin ardından üretim alanı 60 dekardan 600 dekara yükseldi.
Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, “Bundan 6 yıl önce Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin coğrafi tescil alması için projeler başlatmıştık ve 2019 yılında coğrafi tescil belgesini aldık. 60 dönüme kadar düşen kuru fasulye ekim alanı geçtiğimiz yıl 600 dönüme kadar çıktı.
Biz bu yılda bakanlığımız tarafından bu özel Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin üretim alanlarının arttırılması amacıyla 5 tok kuru fasulyeyi yüzde 75 hibe ile çiftçilerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Geleneksel yöntemler yerine iş gücünden daha fazla tasarruf etmek ve verimin arttırılması amacıyla çiftçilerimize yüzde 100 hibeli ekim mibzeri ile çapa makinasının teslimini yaptık” ifadelerini kullandı.
Kamyonet devrildi: 1 kişi yaralandı, 1 kişi öldü savrulan tüm tavuklar telef oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.