11 Kasım 2024 Pazartesi
Denizli’de 17 bin ton zeytin üretiminin olduğunu ve zeytin üretimi bakımından Türkiye’nin 13. sırasında bulunduğunu ifade eden Milletvekili Sema Silkin Ün, hasadı devam eden zeytin alım fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Zeytinin bölgelere göre dalında 1 kilogram üretim maliyetinin 35-50 lira arasında olduğunu hatırlatan Milletvekili Ün “Zeytin, yağlığa da gitse en düşük olan yerde 35 lira, en yüksek 50 lira maliyet vardır. Ortalama kilogram üzerinde zeytinin 45 lira maliyeti var. Zeytin üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi, zeytin ağaçlarının geleceğinin korunması için adil bir fiyat politikası uygulanması gerekiyor. Üreticilerimizin desteklenmesi, yalnızca onların ekonomik refahı için değil, ülkemizin tarımsal üretim gücü ve zeytin kültürünün sürdürülebilirliği için de önemli. Zeytin ağacı ölmez bir ağaçtır. Ağacın kendisi de üreticisi de korunmayı ve kollanmayı hak eden iki önemli unsurdur. Bu olmazsa zeytin ağacının vazgeçtiği yerde hayat da biter.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 2024 yılının Ocak – Eylül döneminde 155 ülkenin sofralarına makarna sunduğu bilgisini veren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye’nin 2025 yılında makarna ihracatında 1 milyar doları aşabilecek potansiyele sahip olduğunu paylaştı.
Türkiye’nin makarna ihracatı son 5 yılda yüzde 41’lik artışla 577 milyon dolardan 813 milyon dolara çıktığının altını çizen Öztürk “Makarna ’da benzer seyri koruyarak önümüzdeki 5 yıllık vadede 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz. Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, Amerika’dan Afrika’ya dünyanın dört bir tarafında güçlü bir şekilde yerimizi alıyoruz. Makarna sektörümüzün ihraç pazarlarındaki çeşitlilik bizleri hedeflere ulaşma konusunda cesaretlendiriyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin makarna ihracatında Somali 93 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, Venezuella 70 milyon dolarlık Türk makarnası talep etti. Türkiye; Çin’e 16 milyon dolarlık, Kamerun’a 14 milyon dolarlık makarna gönderdi. Bu ülkeleri Benin, Nijer ve Irak izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Bitkisel Üretim 2’nci Tahminini açıkladı. Buna göre, üretim miktarlarının, 2024 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,2 azalacağı; sebzelerde yüzde 6,0, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 3,5 oranında artacağı tahmin edildi. Buna göre, yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azalarak yaklaşık 39,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 5,5 oranında azalarak 20,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 10,9 oranında azalarak 8,2 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 18,0 oranında azalarak 250 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 4,6 oranında azalarak 391 bin ton, mısır üretiminin ise yüzde 8,3 oranında azalarak yaklaşık 8,3 milyon ton olacağı öngörüldü.
Sebze ürünleri üretim miktarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,0 artarak yaklaşık 33,7 milyon ton olacağı tahmin edilirken meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,5 oranında artarak yaklaşık 28,4 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, Tarım-GFE’de, 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,39 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 43,15 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 0,99 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 3,75 artış gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 30,90 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 48,51 artış gerçekleşirken yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 74,09 artış ile veteriner harcamaları, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 4,62 artış ile tohum ve dikim materyali oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreninde 2025 yılında bütçeden tarıma 706 milyar lira kaynak ayrıldığını söyledi.
Yılmaz “Bu kapsamda; tarımsal destek programları için 135 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 166 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyon desteği için 160 milyar lira, tarım sektörü vergi harcamaları kapsamında 200 milyar lira, tarımsal KİT’lerin finansmanı, müdahale alımları ve ihracat destekleri için 45 milyar lira kaynak ayırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.